Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
Rezoluţia 2080: Regîndirea strategiei anti-doping
La 2 octombrie 2015, în cadrul sesiunii plenare, APCE a adoptat Rezoluţia 2080 cu privire la regîndirea strategiei anti-doping.

Dopajul aduce atingere eticii sportive și distruge imaginea sportului, precum și a sportivilor. În ciuda eforturilor depuse de diferite părți interesate, cazuri dovedite  de dopaj a sportivilor de nivel înalt continuă să apară. Mai rău, dopajul ia proporții uriașe în domeniul sportului de amatori și sportului practicat de milioane de tineri. Dopajul nu este doar o încălcare gravă a eticii sportive, dar generează și riscuri majore pentru sănătatea publică și contribuie la îmbogățirea grupurilor criminale.
 
Pentru o combatere mai eficientă a acestui flagel, ar fi util de explorat diverse linii de anchetă, inclusiv armonizarea sporită a legislației naționale, îmbunătățirea coordonării între diferite servicii de stat, sporirea resurselor de investigație disponibile forțelor de poliție responsabile de combaterea dopajului și îmbunătățirea cooperării polițienești, formarea magistraților specializați, împreună cu sporirea cooperării între autorități și organizațiile sportive și partajarea comună de informații.

Munca de prevenire cu sportivi tineri amatori și semi-profesionali și lupta împotriva traficului ar trebui să fie printre prioritățile strategiei anti-doping. Statele ar trebui să adopte programe naționale de prevenire a dopajului și, în special, să elaboreze acțiuni de informare și sensibilizare în contextul național de învățămînt la toate nivelurile, consolidînd colaborarea cu organizațiile sportive.

Asociațiile și federațiile sportive ar trebui să elaboreze programe și acțiuni de informare și sensibilizare care vizează, în special, tinerii, precum și să ia măsuri în școlile primare și secundare, alături de autorități, pentru a sensibiliza tinerii cu privire la riscurile de dopaj și a-i ajuta să dezvolte o cultură sportivă bazată pe respect pentru valorile și etica sportivă.

Traducere neoficială: infoeuropa.md


Informaţii suplimentare

Sesiunea de toamnă a APCE (2015): subiecte de importanţă majoră

Căutare
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida