Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
27.01.2014
Sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei: 27-31 ianuarie 2014
În perioada 27-31 ianurie 2014 la Strasbourg îşi ţine lucrările sesiunea plenară a APCE.

Printre subiectele principale care vor fi abordate în cadrul sesiunii figurează funcţionarea instituţiilor democratice în Ucraina, cauza Magniţki, impactul internetului asupra politicii, integrarea migranţilor în Europa, prevenirea rasismului şi intoleranţei în Europa, prima evaluare a “parteneriatului pentru democraţie” şi obligaţia organizaţiilor internaţionale de a purta răspundere pentru acţiunile sale în cazul încălcării drepturilor omului.

Printe personalităţile marcante prezente la sesiune sunt Werner Faymann, Cancelarul federal al Austriei şi Martin Schulz, Preşedintele Parlamentului european, autori ai discursurilor în faţa deputaţilor APCE.
 
La 27 ianuarie, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei şi-a ales un nou Preşedinte. Francezul Jean-Claude Mignon a fost înlocuit în această funcţie de dna  Anne Brasseur (Luxembourg, ADLE), care a obţinut 165 de voturi. Contra-candidatul său,  Robert Walter (Regatul Unit, NI) a acumulat 125 de voturi. Astfel, dna Brasseur a obţinut majoritatea absolută a reprezentanţilor Adunării şi a devenit cel de-al 47-lea Preşedinte al APCE. Ea va deţine acest post pentru o perioada de un ani.

De asemenea, au fost aleşi Vicepreşedinţii APCE. Deputatul Valeriu Ghileţchi a fost ales în funcţia de preşedinte al Comisiei Sociale, Sănătate și Dezvoltare durabilă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), iar Ana Guțu a fost aleasă în fruntea Comisiei Cultură, Mass Media și Educație a APCE.

Vicepreşedinta Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici, a fost desemnată, la Strasbourg, în calitate de raportor care va evalua implementarea reformei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Liliana Palihovici este membră a Comisiei regulament, imunități și afaceri instituționale a APCE şi Şefa Delegaţiei parlamentare a Republicii Moldova.

Pe agenda primei zile a sesiunii este înscrisă prezentarea raportului privind activitatea Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei. Sebastian Kurz, ministrul Afacerilor externe al Austriei, care deţine preşedinţia  va prezenta acest raport  şi va răspunde la întrebările parlamentarilor.

La 28 ianuarie, Thorbjørn Jagland, Secretarul General al Consiliului Europei,  a ţinut un discurs în faţa participanţilor la sesiune, după care a avut loc o discuţie comună privind lupta împotriva rasismului în activitatea poliţiei şi prevenirea rasismului şi intoleranţei în Europa,  la care va participa Laura Boldrini, Preşedintele Camerei deputaţilor din Italia.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a subliniat importanţa consolidării parteneriatului între cele două instituţii, în cadrul unui discurs pronunţat în cadrul sesiuni APCE la 29 ianuarie.

De asemenea, la şedinţa din 29 ianuarie a fost pus în discuţie Raportului „Internetul şi politica: efectele noilor tehnologii de informare şi comunicare asupra democraţiei

În timpul dezbaterilor pe marginea Raportului parlamentarii au menţionat că ar trebui să profităm de această ocazie pentru a reconecta instituţiile democratice, prin intermediul internetului, cu cetăţenii care s-au îndepărtat de ele, şi de a dezvolta, în special în parlamentele europenee, capacităţile şi competenţele necesare pentru exploatarea acestui potenţial pozitiv oferit de internet.

Parlamentarii au adoptat o rezoluţie şi o recomandare la acest subiect în care şi-au exprimat opinia că este necesară o creştere a capacităţii instituţiilor politice - şi, în special a parlamentelor - de utilizare a noilor tehnologii de informare şi comunicare, pentru a îmbunătăţi transparenţa procesului de luare a deciziilor şi a dialogului cu cetăţenii.

Rezoluţia adoptată (Rez 1970), în baza unui raport elaborat de Anne Brasseur (Luxemburg, ALDE), avertizează că datorită Internetului creşte riscul de abuzuri şi excese care ar putea pune în pericol drepturile omului, statul de drept şi democraţia. Documentul menţionează că este necesar de a preveni transformarea internetului într-o zonă în care de facto nu există drepturi, într-o sferă dominată de puteri ascunse în care nici o responsabilitate nu poate fi atribuită în mod clar nimănui.

Potrivit parlamentarilor, auto-reglementarea este indispensabilă pentru garantarea neutralităţii internetului şi ar trebui să fie încurajată; totodată ea nu pare a fi suficientă. În acest sens rezoluţia propune o serie de măsuri, cum ar fi elaborarea unui cadru normativ coerent şi/sau stimulente pentru auto-reglementarea privind responsabilitatea principalilor operatori de internet şi susţinerea elaborării unei Cărţi Albe a Consiliului Europei „democraţia, politica şi internetul”.


La 30 ianuarie, Cancelarul Austriei Werner Faymann a declarat în faţa membrilor APCE că guvernele europene nu ar trebui să se „obişnuiască” cu rata mare a şomajului în rândul tinerilor. El a menţionat că măsurile întreprinse pentru salvarea băncilor şi stabilizarea economiei au fost „măsuri corecte”, dar Europa nu a întreprins „măsuri suficiente” pentru diminuarea şomajului.

"Nu trebuie să admitem ca preţul înalt al crizei să fie achitat din contul celor care nu poartă nicio răspundere pentru aceasta – a declarat el, adăgând că din 2008 numărul şomerilor printre tineri a crescut în UE cu 2 mln de persoane – de la 3,5 mln la 5,7 mln.

"Nu putem fi indiferenţi faţă de faptul că jumătate din tineretul din Europa de Est nu-şi poate găsi un loc de lucru".


*    *    *

La lucrările sesiunii plenare a APCE participă şi o delegaţie din partea Republicii Moldova. Delegaţia Republicii Moldova este condusă de Vicepreşedintele Republicii Moldova, Liliana Palihovici. Din componența delegației fac parte deputații Ana Guțu, Președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Stella Jantuan, Valeriu Ghilețchi, Anatolie Arhire și Grigore Petrenco.

Situaţia politică din Republica Moldova şi continuarea reformelor au fost subiectele centrale ale întrevederii de lucru pe care a avut-o la Strasbourg Vicepreședinta Parlamentului Republicii Moldova și şefa Delegației la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Liliana Palihovici, cu Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland

În cadrul întrevederii dintre Liliana Palihovici şi Thorbjørn Jagland au fost discutate acţiunile pe care Republica Moldova urmează să le întreprindă în continuare pentru reformarea sistemului justiției, inclusiv implementarea reformei Procuraturii generale, precum şi situaţia mass-media din ţară.

Vicepreşedinta Parlamentului l-a asigurat pe oficialul de la Strasbourg că autoritățile de la Chişinău vor întreprinde toate acțiunile necesare pentru a asigura libertatea mass-media. În context, a fost comunicat faptul că, la Chişinău, Comisia parlamentară educaţie, tineret, sport şi mass-media a organizat dezbateri publice şi au fost elaborate câteva amendamente în vederea stabilirii unui raport echitabil între distribuitorii de servicii și radiodifuzori, care, în varianta actuală a normei audiovizuale, nu este reglementat destul de clar. Această modificare ar putea preveni apariția în viitor a situaţiilor asemănătoare cu cea de la începutul lunii ianuarie.

La 28 ianuarie Vicepreşedinteie Parlamentului, Liliana PALIHOVICI, a făcut un Apel către delegațiile naționale la APCE pentru sprijin şi solidaritate cu şcolile moldoveneşti din regiunea transnistreană a ţării.

De asemenea, senatorul Viorel Badea, membru al Delegației române la APCE, a ținut un discurs în cadrul primei părți a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de la Strasbourg cu privire la situația românilor din regiunea transnistreană.

Potrivit unui comunicat, în intervenția sa, senatorul Badea a atras atenția asupra situației românilor din Transnistria al căror acces la educație în limba maternă le este refuzat, cu obstinație, prin diverse mijloace de așa-zisele autorități de la Tiraspol. Și-a exprimat, de asemenea, dezaprobarea față de actele de hărțuire care se petrec în stânga Nistrului la adresa reprezentanților instituțiilor de învățământ în limba română, un exemplu elocvent în acest sens fiind blocarea conturilor unui liceu și perchiziționarea sediului acestuia de către procuratura transnistreană.

Parlamentarul român a evocat în același timp o decizie din 2012 de condamnare a Federației Ruse la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care, dacă ar fi fost executată, ar fi permis redeschiderea zecilor de școli cu predare în limba română închise din 1992 până acum.

enatorul Viorel Badea, membru al Delegației române la APCE, a ținut un discurs în cadrul primei părți a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de la Strasbourg cu privire la situația românilor din regiunea transnistreană. - See more at: http://vox.publika.md/politica/romania-preia-haturile-privind-regiunea-transnitreana-un-senator-roman-reactioneaza-in-consiliul-europei-510495.html#sthash.1VLLrqpr.dpuf

 

Senatorul Viorel Badea, membru al Delegației române la APCE, a ținut un discurs în cadrul primei părți a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de la Strasbourg cu privire la situația românilor din regiunea transnistreană.

Potrivit unui comunicat, în intervenția sa, senatorul Badea a atras atenția asupra situației românilor din Transnistria al căror acces la educație în limba maternă le este refuzat, cu obstinație, prin diverse mijloace de așa-zisele autorități de la Tiraspol. Și-a exprimat, de asemenea, dezaprobarea față de actele de hărțuire care se petrec în stânga Nistrului la adresa reprezentanților instituțiilor de învățământ în limba română, un exemplu elocvent în acest sens fiind blocarea conturilor unui liceu și perchiziționarea sediului acestuia de către procuratura transnistreană.

 

Totodată, Viorel Badea și-a exprimat preocuparea față de declarația de la sfârșitul anului trecut a așa-zisului președinte transnistrean Evgheni Șevciuc, potrivit căruia se apropie momentul în care ultimele opt școli românești din stânga Nistrului își vor înceta activitatea. O presupusă nerespectare a programei transnistrene, care ar însemna studierea limbii române în grafie chirilică, exact ca în perioada Uniunii Sovietice, ar fi motivul din spatele acestei declarații.

Parlamentarul român a evocat în același timp o decizie din 2012 de condamnare a Federației Ruse la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care, dacă ar fi fost executată, ar fi permis redeschiderea zecilor de școli cu predare în limba română închise din 1992 până acum.

- See more at: http://vox.publika.md/politica/romania-preia-haturile-privind-regiunea-transnitreana-un-senator-roman-reactioneaza-in-consiliul-europei-510495.html#sthash.1VLLrqpr.dpuf

 

Senatorul Viorel Badea, membru al Delegației române la APCE, a ținut un discurs în cadrul primei părți a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de la Strasbourg cu privire la situația românilor din regiunea transnistreană.

Potrivit unui comunicat, în intervenția sa, senatorul Badea a atras atenția asupra situației românilor din Transnistria al căror acces la educație în limba maternă le este refuzat, cu obstinație, prin diverse mijloace de așa-zisele autorități de la Tiraspol. Și-a exprimat, de asemenea, dezaprobarea față de actele de hărțuire care se petrec în stânga Nistrului la adresa reprezentanților instituțiilor de învățământ în limba română, un exemplu elocvent în acest sens fiind blocarea conturilor unui liceu și perchiziționarea sediului acestuia de către procuratura transnistreană.

 

Totodată, Viorel Badea și-a exprimat preocuparea față de declarația de la sfârșitul anului trecut a așa-zisului președinte transnistrean Evgheni Șevciuc, potrivit căruia se apropie momentul în care ultimele opt școli românești din stânga Nistrului își vor înceta activitatea. O presupusă nerespectare a programei transnistrene, care ar însemna studierea limbii române în grafie chirilică, exact ca în perioada Uniunii Sovietice, ar fi motivul din spatele acestei declarații.

Parlamentarul român a evocat în același timp o decizie din 2012 de condamnare a Federației Ruse la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care, dacă ar fi fost executată, ar fi permis redeschiderea zecilor de școli cu predare în limba română închise din 1992 până acum.

- See more at: http://vox.publika.md/politica/romania-preia-haturile-privind-regiunea-transnitreana-un-senator-roman-reactioneaza-in-consiliul-europei-510495.html#sthash.1VLLrqpr.dpuf

În timpul aflării lor la sesiune, membrii delegației moldoveneşti au avut o întrevedere de lucru cu co-raportorii APCE pentru Republica Moldova, Lise Christoffersen și Piotr Wach.

Pe agenda discuţiei s-au aflat subiecte ce ţin de realizarea prevederilor Rezoluției APCE pe Moldova adoptate în 2013, cum ar fi promovarea reformelor în domeniul electoral, acurateţea listelor electorale, implementarea Registrului electronic și stabilirea listelor electronice ale alegătorilor pentru scrutinul parlamentar din 2014.

Sesiune este transmisă în direct pe pagina APCE prin Live WebTV .
 
Luni, 27 ianuarie, Preşedintele APCE a susţinut o conferinţă de presă
 

Informaţii suplimentare

 

actual
   05.04.2018  Raportul pentru RM privind implementarea AA 31,03.2017 Consiliul de Asociere UE-Republica Moldova

10,03.2017 Raportul pentru Moldova privind implementarea Acordului de Asociere
14-15.12.2016 Cea de-a  3-a reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE – RM

17-20.10..2016 Reuniunea Comitetului de Asociere RM-UE şi Reuniunea Comitetului de Asociere RM-UE în configuraţie comerţ.
26.09.2016 Semnarea  Acordului  de finanţare  RM şi UE privind Programul de suport pentru reforma administraţiei publice în RM. 
1.07.2016 A intrat în vigoare Acordul de Asociere  RM-UE
18.05.2016 Cea de-a 2-a reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE-RM

10.05.2016 Prima Reuniune a Platformei societății civile UE-RM
14.03.2016 A 2-a reuniune a Consiliului de Asociere UE-Moldova
15.02.2016 Concluziile Consiliului UE privind RM
21.01.2016 Rezoluţia Parlamentului European privind AA?DCFTA
19.10.2015 Prima reuniune a Comitetului de Asociere RM-UE
21- 22.09.2015
Prima reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere  UE+RM
Declaraţia finală şi recomandările

20+21.05.2015
Cel de-al IV-lea summit al Parteneriatului Estic de la Riga

Prima Conferință Media a Parteneriatului Estic
Conferința Societății Civile
Forumul de Afaceri

21.05.2015 Lansarea Facilitatii Zonei de Comerț Liber Aprofundat și Cuprinzător pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii

26.03.2015 Semnarea Acordului de finanţare privind implementarea Programului ENPARD Moldova
– Suport pentru agricultură şi dezvoltarea rurală.

18.03.2015 Semnarea Acordului UE-RM privind participarea RM la Programul UE „Europa Creativă”

Textuk ACORDului, MO al RM , 1.05.2015

16.03.2015 Prima reuniune a Consiliului de Asociere RM-UE

17.12.2014  Parlamentul European a votat deschiderea pieţei UE pentru mere, struguri şi prune moldoveneşti
Regulament
19.11.2014 - Semnarea Memorandumului de înţelegere privind suportul oferit RM pentru perioada 2014-2017
şi Acordului privind finanţarea Programului de susţinere pentru crearea Zonei de Liber Schimb
Cadrul unic de sprijin acordat de UE pentru Republica Moldova (2014-2017)
13.11.2014  -Parlamentul European a ratificat Acordul de Asociere UE-RM

06.11.2014  -Semnarea Memorandumului  de înţelegere privind suportul oferit RM pentru perioada 2014-2017
10.10.2014  - Planul naţional de acţiuni pentru implementarea AA RM-UE în perioada 2014-2016
29.09.2014 - Semnarea Acordului UE-RM privind participarea RM la Programul pentru Competitivitatea Întreprinderilor şi a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (COSME).
1.09.2014 -  intrarea în vigoare a Acordului de Asociere
29.07.2014 UE susţine reformele-cheie în Republica Moldova
1.07.2014 - Semnarea Acordului de Asociere la Programul european pentru cercetare-inovare Orizont 2020

ACORD între RM şi UE privind participarea RM la Programul-cadru al UE pentru cercetare şi inovare (2014-2020) - Orizont 2020

27.06.2014 Semnarea Acordului de Asociere
TEXTUL Acordului de Asociere UE - RM
AGENDA de Asociere UE-RM
Ratificarea AA  MD - 2.07.2014, UE - 13.11.2014

26.06.2014 Reuniunea a 16-a a Consiliului de Cooperare UE-Moldova
19-20.06.2014 UE-Moldova Forum 2014, Bălţi
5-12.06.2014 Moldova Business Week 2014 /
Conferinţa Internaţională a Investitorilor Moldova-UE

10.05.2014, 17.05.2014  - Zilele Europei în RM
28.04.2014 -Liberalizarea vizelor
                    08.04.2014   -Publicarea în Jurmal Oficial al UE
                    O3.04.2014 Pasul oficial FINAL..
                    14.03.2014 - Consiliul UE a decis ..
                    27.02.2014 Parlamentul UE a decis..
27.03.2014 Adoptarea "Pachetuuil de vecinătate" 2014
Raportul PEV pentru 2013 privind MOLDOVA

25-26.03.2014
Cea de-a 18-a reuniune a Comitetului de Cooperare Parlamentară UE-RM


23.01.2014
- Conferinţa Miniştrilor Agriculturii din statele Parteneriatul Estic şi ale UE

16.01.2014  Prima rundă de consultări pe marginea Agendei de Asociere cu UE

Summitul Parteneriatului Estic
http://www.consilium.europa.eu/en/meetings/international-summit/2015/05/EAP_Riga_EEAS_leaflet_pdf/

21-22.05.2015 Cel de-al IV summit

28-29.11.2013 - Cel de-al III Summit PEAcțiuni  în contextul Summitului

28.11.2013 Forumul de afaceri al Parteneriatuuil estic22-25.10.2013 Forumul Tinerilor Parteneriatului Estic


3.09.2013 - Reuniunea anuală a Conferinţei Autorităţilor Locale şi Regionale din Parteneriatul Estic (CORLEAP)


In focus
25-27 martie 2014, Strasbourg, cea de-a 26-a sesiune a CPLRE
Detalii


©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida