Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
25.11.2015
Drumul către Uniunea Europeană este dificil, dar nu imposibil de parcurs
Дорога в Европейский Союз трудна, но ее можно пройти
În cadrul unui interviu acordat portalului infoeuropa.md, Ludmila Mitioglo, președinta Centrului ”Pro-Europa” din Comrat, vorbește despre promovarea valorilor europene în Găgăuzia și despre rolul activ al fiecărui cetățean în acest proces.

Pe parcursul ultimilor ani, în Republica Moldova au fost create mai multe Centre ”Pro-Europa” pentru a facilita dialogul cu cetățenii în ceea ce privește acceptarea valorilor și standardelor europene asumate în drumul nostru către UE. Unul dintre acestea este Centrul ”Pro-Europa” de la Comrat, creat în anul 2009 pentru a promova valorile europene în Găgăuzia. Președinta Centrului, Ludmila Mitioglo, recunoaște că activitatea nu este una ușoară, având în vedere inclusiv euroscepticismul cetățenilor, datorat în mare marte nerealizării reformelor. În același timp, recunoaște că odată cu instituirea unui dialog permanent cu cetățenii, viziunile acestora încep treptat să se schimbe. În cadrul unui interviu acordat portalului infoeuropa.md, Ludmila Mitioglo vorbește despre factorii care îi determină pe cetățeni să privească cu scepticism spre UE, dar și despre sentimentul de libertate, securitate, justiție și respect, care ne poate aduce mai aproape de comunitatea europeană.
 
Dnă Mitioglo, cum ați evalua activitatea Centrului pe parcursul acestor șase ani de activitate? Pe cât de ușor sau, dimpotrivă, dificil este să vorbești despre valorile europene într-o regiune vorbitoare preponderent de găgăuză și rusă?
 
De la inaugurarea sa în martie 2009, Centrul European ”Pro-Europa” din Comrat s-a implicat activ în implementarea programelor europene, în promovarea valorilor și standardelor UE, prin organizarea diferitor întâlniri, platforme de discuții cu experții, promovarea parteneriatelor între UE și Republica Moldova. De asemenea, Centrul a realizat mai multe discuții privind Europa la radio, a susținut rubrici de întrebări și răspunsuri în ziare, a lansat concursuri pentru tineri, a sărbătorit Zilele Europei și a organizat multe alte evenimente cu tematică europeană pentru a sensibiliza cetățenii din Găgăuzia față de valorile și standardele europene.
 
Astfel, am încercat să umplem golul informațional despre UE prin dialog, discuții, reuniuni, consultări publice. Ne-am propus să discutăm despre modul cum au fost implementate reformele în Europa, cu ce probleme s-au confruntat țările membre, cum le-au soluționat și ce au reușit aceste state să realizeze până în prezent. Respectiv, vrem să analizăm prin ce anume transformările de acolo, care în mai puțin de două decenii au schimbat radical modul de viață a cinci sute de milioane de oameni și i-au integrat în civilizația europeană, sunt similare sau diferite de cele promovate de reformatorii moldoveni.
 
Pe parcursul acestor șase ani, am stabilit un dialog onest și sincer cu comunitatea, având în vedere că am discutat despre fondurile europene, despre integrare, democrație, statul de drept, despre transformările care precedează reformele, propuse de partenerii noștri de dezvoltare în persoana Uniunii Europene.
 
Trebuie să recunoaștem că toate acestea nu au fost obținute cu ușurință, în mare parte din cauza influenței propagandei unor politicieni și ideologi. În rezultat, societatea s-a ales cu stereotipuri primitive și percepții greșite despre țările europene și vectorul de dezvoltare al țării. Aceste stereotipuri au provocat în societate teamă și agresivitate. Pe de altă parte, reformatorii moldoveni nu au reușit să convingă oamenii de corectitudinea și importanța implementării reformelor, iar acțiunile unor organizații neguvernamentale, inclusiv ale Centrului ”Pro-Europa” din Comrat, nu sunt suficiente.
 
Pe parcursul acestei perioade, Centrul a realizat un șir de proiecte menite să apropie cetățenii din Găgăuzia de valorile europene. În același timp, Găgăuzia întotdeauna s-a remarcat printr-un grad mai mare de euroscepticism în rândul cetățenilor. În opinia Dvs., cum poate fi redus acest euroscepticism și care sunt cele mai eficiente metode prin care pot fi promovate valorile europene în Găgăuzia?
 
Este important ca fiecare cetățean al Republicii Moldova să fie cuprins de un sentiment pozitiv atunci când conștientizează faptul că este european. Dacă societatea găgăuză ar simți efectele socio-economice ale implementării reformelor în domeniul guvernării, statului de drept, sănătății, protecției sociale, dezvoltării rurale și multor altor reforme asumate pe calea integrării europene, atunci am putea vorbi despre reducerea euroscepticismului. Desigur, satisfacție deplină nu există nici în Europa, inclusiv din cauza faptului că oamenii sunt întotdeauna înclinați să vorbească mai mult despre eșec, decât despre succesul unei activități. Însă sentimentul de libertate, securitate, justiție, respect, cu siguranță, ne aduce mai aproape de europeni.

Care sunt rezultatele proiectului ”UE - Republica Moldova, un partener mai mult decât donator”?

Principalul rezultat al proiectului se rezumă la faptul că depunând un efort minim am reușit să arătăm care sunt acțiunile și programele Uniunii Europene care se desfășoară în Republica Moldova. Totodată, am dat de înțeles în mod clar societății moldovenești, în special celei din Găgăuzia, că noi - cetățenii acestei țări – suntem în stare să profităm de toate aceste oportunități oferite de UE. Am reușit să atragem un număr mare de persoane care au obținut finanțare din partea UE. La toate etapele proiectului, am încercat să creăm un dialog între oameni simpli și specialiști, experți, antreprenori pe subiecte de interes comun.


Am avut intenția de a realiza o campanie de informare generală asupra modului în care Uniunea Europeană se prezintă în calitate de partener al Republicii Moldova. Am desfășurat un curs la distanță despre integrarea europeană, în care tinerii au putut în regim on-line să afle cât mai multe despre regimul de comerț liber, despre programele educaționale, economice și proiectele care ar putea dezvolta schimburi interculturale.


Un element foarte important al acestui proiect l-au constituit expozițiile oamenilor de afaceri, organizate la Komrat, Ciadîr-Lunga, Taraclia, Bălți, Rezina. În acest mod, am reușit să atragem un număr mare de agenți economici, participanți ai programelor europene, care au obținut finanțare prin intermediul granturilor, împrumuturilor, subvențiilor din partea Uniunii Europene. Am adus în Găgăuzia mai multe exemple de afaceri care au primit finanțare din partea UE și a altor donatori, pentru a demonstra că există persoane concrete, proiecte și programe care sunt dispuse să aloce anumite resurse pentru dezvoltarea afacerilor. De asemenea, am dorit să prezentăm comunității noastre rezultate concrete, să le arătăm că au fost create locuri de muncă, iar acești oameni nu au părăsit țara, ci au rămas acasă. În rezultat, în jurul acestor oameni se ceează o infrastructură durabilă, ei continuă să trăiască și să-și promoveze ideile în localitatea lor.

Recent, Centrul “Pro-Europa” din Comrat a lansat a șaptea ediție a concursului de creaţie pentru tineri ”Moldova mea - unitate prin diversitate” pentru a contribui la dezvoltarea potenţialului creativ şi analitic al tinerilor din regiune, informarea privind posibilităţile de participare la proiecte şi programe de instruire din partea Uniunii Europene, stimularea dialogului tinerilor în contextul priorităţilor şi standardelor europene etc. Fiind deja la a șaptea ediție, putem concluziona că interesul tinerilor pentru acest concurs este în continuă creștere?

În fiecare an, locuitorii din Găgăuzia se implică activ în diferite concursuri de desen și eseuri, cu plăcere își imaginează cum călătoresc în Europa și pe cât de disponibilă este Europa pentru oamenii simpli din Moldova. În acest an, la concurs au fost înscrise mai mult de 130 de lucrări. Având în vedere că acest concurs este unul anual, observăm un interes sporit din partea tinerilor. În acest an, la concurs participă nu doar tineri din Găgăuzia, dar și din raionul Cimișlia. Concursul este unul atractiv inclusiv datorită faptului că rezultatul acestuia este materializat într-un calendar de masă colorat, care este dăruit participanților, instituțiilor de învățământ și partenerilor noștri permanenți.
 
Pe cât de interesați sunt cetățenii din Găgăuzia să promoveze valorile europene?
 
Oamenii nu sunt întotdeauna dispuși să promoveze activ valorile europene, pentru mulți acestea fiindu-le străine. Doar după ce îi întrebi dacă ar dori să trăiască într-un stat de drept, unde legea funcționează și există garanții pentru protecția drepturilor omului, atunci mulți sunt de acord să beneficieze de reformele europene. În rezultat, fiecare dintre noi va decide ce este mai important: să-i ajungem din urmă pe cei care sunt înaintea noastră, așa cum o fac alții, sau să închidem ochii și să ne ascundem pasivitatea după identitatea noastră.
 
Fiind în contact cu cetățenii din autonomie, știindu-le viziunile și problemele, ce așteptări aveți din partea autorităților pentru a facilita dialogul cu oamenii?
 
Drumul către Uniunea Europeană este unul dificil, dar nu imposibil de parcurs. UE înseamnă negocieri, consens și nu interese personale. Dar lucrul cel mai important de care trebuie să ținem cont este că în UE există reguli care trebuie și sunt respectate, iar acestea nu se schimbă în funcție de situația politică sau de alți factori de moment. Anume din acest considerent, mediul de afaceri trebuie să fie conteresat să aibă parteneri stabili. Având în vedere situația politică instabilă care declanșează o serie de embargouri, antreprenorii noștri trebuie să învețe cum să-și diversifice piețele. Dovadă în acest sens reprezintă datele care se regăsesc în raportul privind activitatea economică a Găgăuziei. În primele șase luni ale anului 2015 exporturile de mărfuri din Găgăuzia au constituit 750,8 mil. de lei, în creștere cu 15,4% față de aceeași perioadă a anului trecut. Lider în lista importatorilor a fost Uniunea Europeană, unde au fost livrate mărfuri în sumă de 379,7 mil. de lei, reprezentând 52,7% din totalul exporturilor. Pentru comparație, în Rusia au fost livrate 13% din mărfuri (97,6 mil. lei.), iar în Turcia - 16% (119,8 mil. de lei). Prin urmare, datele arată că pentru mulți antreprenori UE este o reală piață de desfacere, care le poate asigura bunăstare lor și familiilor lor.
 
Realizat de Mariana Tabuncic, Platforma societății civile ”Pentru Europa”.


* *  *

Дорога в Европейский Союз трудна, но ее можно пройти

 В интервью порталу infoeuropa.md, Людмила Митиогло, председатель Европейского Центра Pro-Europa в Комрате говорит о продвижении европейских ценностей в Гагаузии и о роли каждого человека в этом процессе.

За последние годы, в Молдове были созданы несколько центров Pro-Европа с целью содействия диалогу с гражданами, относительно европейских ценностей и стандартов, которые наша страна решила внедрить на своем пути к ЕС. Одним из них является Европейский Центр Pro-Europa в Комрате, созданный в 2009 году для продвижения европейских ценностей в Гагаузии. Председатель Центра Людмила Митиогло признает, что деятельность не из легких, учитывая, в том числе, скептицизм граждан, в основном, связанный с отказом продвижения реформ. В то же время, она признает, что в результате регулярного диалога с гражданами, их взгляды постепенно начинают меняться. В интервью  порталу infoeuropa.md, Людмила Митиогло говорит о факторах, которые заставляют граждан смотреть в сторону ЕС со скептицизмом, но также и о чувствах свободы, безопасности, справедливости и уважения, которые могут сблизить нас c европейским сообществом.

 Госпожа Митиогло, как вы оцениваете деятельность Центра в течение этих шести лет? Насколько легко или, наоборот, трудно говорить об европейских ценностях в регионе , говорящем, в основном , на гагаузском и русском языках?

 С момента своего открытия в марте 2009 года, Европейский Центр Pro-Europa в Комрате, занимался тем, что внедрял европейские программы, ценности и стандарты через информационные встречи, дискуссионные платформы с экспертами, продвигал партнерские отношения между ЕС и РМ, осуществлял диалоги о Европе на радио, рубрику вопросов и ответов в газетах, инициировал конкурсы для молодежи, празднование Дня Европы и многое другое.

Формируя понимание принципов и стандартов ЕС, мы пытались восполнять информационные пробелы через диалог, дискуссии, встречи, публичные консультации. Нам хотелось рассказать о том, как происходили реформы в странах Европы, с какими проблемами эти страны сталкивались,  каким образом их решали и чего на сегодняшний день добились. И соответственно, о том, чем тамошние преобразования, менее чем за два десятилетия коренным образом изменившие жизненный уклад пятиста (500) с лишним миллионов людей и интегрировавшие их в европейскую цивилизацию, были схожи с молдавскими реформаторами и чем от них отличались.

 За эти 6 лет мы создали честный и искренний диалог с сообществом, т.к. говорили об европейских фондах, об интеграции, демократии, верховенстве закона, изменениях, которым предшествуют реформы, предлагаемые нашими партнерами по развитию в лице Европейского Союза, отмечали День Европы.

 Все это нам давалось не легко, зачастую, это связано было с влиянием официозной пропаганды политиков, идеологов и пропагандистов, как следствие, у общества возникли примитивные стереотипы и искаженные представления о европейских государствах и векторе их развития. Эти стереотипы спровоцировали страх и агрессию у общества. С другой стороны, молдавские реформаторы не убедили людей в правильности реформ, а сил нескольких неправительственных организаций, включая Центр “Pro-Europa” в Комрате, не достаточно.

Полный текст интервью на русском языке


Acordul de Asociere

TEXTUL Acordului de Asociere UE - RM

Monitor Oficial, 18.07.2014, Nr. 185-199 

Jurnal Oficial al UE
L 260, 30.8.2014,
p. 4-738


AGENDA de Asociere

GHIDUL AA
Ghid succint al AA
Ghidul AA/ZLSAC
Ghid ZLSAC
Prevederile AA: Ghid

AA - Mituri şi fapte
 
NEGOCIERILE

PARAFAREA (29.11.2013)
SEMNAREA (27.06.2014)

RATIFICAREA

Aplicarea cu titlu provizoriu (1.09.2014)

Intrarea în vigoare
1.07.2016

 

IMPLEMENTAREA 2014-2016

Planul naţional de acţiuni
MO, 10.10.2014
actualizat MO., 12.10.2015

Programul legislativ de realizare a angajamentelor de transpunere asumate în cadrul i 2015–2016
MO 04.09.2015

MONITORIZARE

Raporul de Progres
01.2016
Raportul Guvernului
Raportul Euromonitor
Raportul IPRE
Modulul Agora
 
BENEFICIIELE Beneficiile  AA UE - RM
 
NOUTĂŢI DOCUMENTE
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida