Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est
prezentare

Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP) este o structură de cooperare regională neinstituţionalizată, lansată la inițiativa Bulgariei în 1996. La reuniunea prezidată de Bulgaria din 1996, țările din Europa de Sud-est au pus bazele pentru cooperarea regională în scopul de a crea o atmosferă de încredere, relații de bună vecinătate și stabilitate.

O caracteristică specială a SEECP este faptul că este o formă originală de cooperare între țările din regiune, lansată din proprie inițiativă, și nu la inițiativa unor organizații internaționale sau țări, astfel fiind singurul forum din sud-estul Europei provenit şi gestionat de statele din regiune.
 

obiective
Obiectivele de bază ale cooperării regionale în cadrul SEECP:
 • consolidarea securității, stabilităţii situației politice şi a relaţiilor de bună vecinătate;
 • intensificarea relațiilor economice și comerciale de cooperare în zonă: cooperarea transfrontalieră, modernizarea infrastructurii în transporturi, comunicaţii şi energie, promovarea comerţului şi investiţilor;
 • consolidarea democraţiei;
 • cooperarea în domeniul umanitar, social şi cultural;
 • cooperarea în domeniul justiţiei și lupta împotriva activităților ilegale: criminalitatea organizată, traficului ilicit cu droguri şi arme, terorismul.
documente fundamentale

Carta relaţiilor de bună vecinătate, stabilitate, securitate şi cooperare în Europa de Sud-Est stă la baza funcţionării SEECP. Documentul a fost semnat la Bucureşti, la 12 februarie 2000. Anexa Cartei ce cuprinde aspectele procedurale a fost modificată în 2007, prin introducerea referirilor la înfiinţarea Consiliului Cooperării Regionale (RCC), braţul operaţional al SEECP.
 

structura

SEECP este un proces regional neinstituționalizat coordonat de către țara aflată la președinție. Președinția SEECP durează un an și este transmisă prin rotaţie. Țara care prezidează prezintă Procesul la reuniuni internaționale și găzduiește reuniunea anuală a șefilor de stat și de guvern, reuniunea miniștrilor de externe și un număr de reuniuni anuale ale directorilor politici. În funcție de situație, țară care prezidează poate solicita reuniuni extraordinare.

O particularitate a acestei iniţiative regionale constă în faptul că nu se folosesc denumirile statelor participante. La masa reuniunilor se folosesc steaguri, iar în documentele SEECP se menţionează numele oficialităţilor care au adoptat documentul.


componenţa

Ţări fondatoare:

 • AlbaniaAlbania,

 • BulgariaBulgaria

 • GreciaGrecia

 • MacedoniaFosta Republică Yugoslavă Macedonia

 • RomaniaRomania

 • SerbiaSerbia

 • TurciaTurcia

S-au alăturat mai târziu:

 • Bosnia şi HerzegovinaBosnia şi Herţegovina 2001

 • CroaţiaCroaţia 2004

 • Republica MoldovaRepublica Moldova 2006

 • MuntenegruMuntenegru 2007

 • SloveniaSlovenia 2010


republica moldova în cadrul SEECP

Republica Moldova a aderat la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-est (SEECP) la 4 mai 2006, în cadrul Summit-ului Șefilor de Stat ai statelor participante la SEECP, de la Thessaloniki (Grecia).

La 10 octombrie 2006, Republica Moldova a semnat Carta de Bună Vecinătate, Stabilitate, Securitate şi Cooperare în Europa de Sud-est, devenind de jure membru cu drepturi depline la SEECP. Aderarea la SEECP atribuie Republicii Moldova statutul de membru nu doar geografic, dar şi politic al Europei de Sud-est şi reprezintă o avansare calitativă în calea spre integrare în Uniunea Europeană, Declaraţia de la Thessaloniki constituind astfel, un factor decisiv în implicarea activă şi participarea cu drepturi depline a Republicii Moldova în procesele şi iniţiativele regionale în Europa de Sud-est.
 

Informaţii suplimentare 

 

 

©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida