Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
Uniunea Europeană
Sinteze legislative
Sinteze legislative
  • Site-ul „Sinteze ale legislaţiei UE” conţine circa 3 500 de sinteze ale legislaţiei europene sub forma unor fişe informative, împărţite în 32 de domenii tematice care corespund activităţilor UE.
  • Fişe tehnice privind UE /Parlament European . Scopul fişelor tehnice este de a oferi o trecere în revistă a integrării europene şi a contribuţiei Parlamentului European la acest proces în format care este cât mai logic şi mai simplu posibil.

Sintezele legislației UE conțin informații referitoare la principalele aspecte ale legislației, politicilor și activităților Uniunii, într-o prezentare clară, concisă și lizibilă. Ele se adresează publicului larg, nespecializat și acoperă 32 de tematici care corespund activităților Uniunii Europene.


Acest  compartiment al paginei web Eurlex  conţine circa 3 500 de sinteze ale legislaţiei europene sub forma unor fişe informative, împărţite în 32 de domenii tematice care corespund activităţilor Uniunii Europene. Domeniile tematice sunt variate, de la agricultură la transport, şi prezintă informaţii complete şi actualizate despre legislaţia UE. Deciziile care au doar un interes temporar nu sunt incluse în rândul temelor tratate.

În prezent, site-ul „Sinteze ale legislaţiei europene” este disponibil în 11 limbi (limbile oficiale ale UE înainte de 1 mai 2004). Fişele informative care prezintă un interes major pentru cea mai mare parte a cetăţenilor europeni sunt şi ele disponibile în 11 limbi. Fişele mai specializate sunt disponibile în cinci limbi (spaniolă, germană, engleză, franceză şi italiană). Acoperirea lingvistică a site-ului va fi îmbunătăţită în curând. În lunile următoare, site-ul va fi disponibil în cele 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene. Majoritatea fişelor care sunt în prezent disponibile în 11 limbi vor fi disponibile în patru noi limbi (cehă, maghiară, polonă şi română). În plus, un număr mai mare de fişe care sunt disponibile în prezent în cinci limbi va putea fi consultat în alte şase limbi (daneză, greacă, olandeză, portugheză, finlandeză şi suedeză). Informaţii mai ample privind politica lingvistică a portalului Europa sunt disponibile aici.


Fişe informative

Scopul fişelor informative este să ofere o prezentare rapidă şi accesibilă a legislaţiei UE. Fiecare fişă sintetizează un text legislativ în vigoare, de exemplu o directivă, un regulament sau o decizie. Sunt disponibile, de asemenea, sinteze ale unor acte pregătitoare şi ale altor acte. Se furnizează întotdeauna un link către versiunea oficială şi integrală a legislaţiei de pe site-ul EUR-Lex sau PreLex. Fişele informative sunt actualizate cu regularitate, pentru a ţine cont de evoluţiile legislative recente; modificarea unui act sau adoptarea unor acte conexe sunt incluse în sinteză.

Mai multe instrumente, printre care un meniu interactiv, funcţia generală de căutare a site-ului Europa, un index şi un glosar facilitează navigarea pe site. Sunt furnizate în plus link-uri către alte site-uri relevante sau asociate. Vă rugăm să consultaţi tutorialul pentru informaţii mai ample privind utilizarea acestui site.



 

Scopul fişelor tehnice este de a oferi o trecere în revistă a integrării europene şi a contribuţiei Parlamentului European la acest proces în format care este cât mai logic şi mai simplu posibil.

Fişele tehnice au fost create în 1979 pentru primele alegeri directe ale Parlamentului. De atunci acestea au fost revizuite şi rescrise în mod regulat. Acestea continuă să-şi îndeplinească scopul iniţial, care era acela de a furniza nespecialiştilor o trecere în revistă a integrării europene şi a contribuţiei Parlamentului la acest proces. Fişele tehnice sunt de asemenea utile numeroşilor profesionişti, oficiali şi, în aceeaşi măsură, studenţilor ale căror lucrări se referă la afacerile europene.

Cititorii care doresc aprofundare sunt trimişi la lucrări mai specializate, inclusiv documente de cercetare produse de Departamentele de politică ale Parlamentului European pe pagina Studii.
Versiunea on-line a fişelor tehnice

Versiunea on-line este revizuită şi actualizată la intervale regulate pe parcursul anului. Aceasta este în prezent disponibilă în trei limbi – engleză, franceză şi germană.

Această versiune ţine seama de modificările aduse de Tratatul de la Lisabona. Pentru cea mai recentă versiune online sunt  adăugate numele autorului (autorilor) şi data publicării fiecărei fişe







 
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida