Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
Ghidul Acordului de Asociere Uniunea Europeană - Republica Moldova
Справочник по Соглашению об Ассоциации между Республикой Молдова и Европейским Союзом
Acordul de Asociere. va aprofunda și încorpora relațiilor dintre țara noastră și UE și va ajuta la transformarea continuă a Republicii Moldova într-o țară europeană modernă.
Ce este un Acord de Asociere? Un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană (pe scurt , Acordul de Asociere sau AA ) este un tratat internațional între Uniunea Europeană (UE) și o țară din afara UE, în cazul nostru Republica Moldova.(Definiția oficială dată de către UE)

Acordul de Asociere UE - Republica Moldova va crea un cadru de cooperare în domenii precum comerțul, politica de securitate și cultură. Totuși, aceasta este mai mult decât o simplă cooperare. Acordul de Asociere va permite de a construi o integrare mai profundă atât din punct de vedere politic cît și economic dintre țara noastră și UE.

Ce înseamnă acest lucru în practică?

Uniunea Europeană se bazează pe respectarea democrației și a statului de drept, cu valorile și standardele legale care dau undă verde pentru țările în curs de dezvoltare, cum ar fi ţara noastră. Acordul de Asociere va permite racordarea sistemelor politic și economic al Republicii Moldova în conformitate cu valorile europene și standardele și reglementările Uniunii Europene.

AA include, de asemenea, un Acord de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, ceea ce va reduce barierele în calea comerțului între UE și Republica Moldova, contribuind astfel la creșterea economiei noastre.

Ce va însemna acest Acord pentru cetăţenii Moldovei?

În primul rând economia noastră va beneficia de o economie dezvoltată cu cea mai mare piaţă de desfacere precum cea a UE.

AA va contribui la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor noștri în mai multe alte feluri. Consumatorii vor beneficia, de exemplu, de produse mai calitative şi mai sigure, care vor răspunde cerinţelor tehnice și standardele UE. Întreprinderile mici şi mijlocii vor beneficia pe deplin de drepturile concurenţiale care strict funcţionează în spaţiul UE. Tot noi, cetăţenii Republicii Moldova vom beneficia, de îmbunătăţirea cadrului legal în domeniul mediului, sănătăţii, securităţii şi a sistemului nostru judiciar, care vor corespunde legislaţiei europeane.

Mai mult

Răsfoiţi Ghidul


 


Această publicaţie a fost elaborată de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi Ministerul Economiei, cu suportul Uniunii Europene.

Informaţii suplimentare

Căutare
Acordul de Asociere

TEXTUL Acordului de Asociere UE - RM

Monitor Oficial, 18.07.2014, Nr. 185-199 

Jurnal Oficial al UE
L 260, 30.8.2014,
p. 4-738


AGENDA de Asociere

GHIDUL AA
Ghid succint al AA
Ghidul AA/ZLSAC
Ghid ZLSAC
Prevederile AA: Ghid

AA - Mituri şi fapte
 
NEGOCIERILE

PARAFAREA (29.11.2013)
SEMNAREA (27.06.2014)

RATIFICAREA

Aplicarea cu titlu provizoriu (1.09.2014)

Intrarea în vigoare
1.07.2016

 

IMPLEMENTAREA 2014-2016

Planul naţional de acţiuni
MO, 10.10.2014
actualizat MO., 12.10.2015

Programul legislativ de realizare a angajamentelor de transpunere asumate în cadrul i 2015–2016
MO 04.09.2015

MONITORIZARE

Raporul de Progres
01.2016
Raportul Guvernului
Raportul Euromonitor
Raportul IPRE
Modulul Agora
 
BENEFICIIELE Beneficiile  AA UE - RM
 
NOUTĂŢI DOCUMENTE
Obiectiv European
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida