Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
03.10.2013
Comisarul european Štefan Füle vizitează Moldova
Cuvinte cheie: fule stefan, parteneriatul estic, ,
Acces: On-line
Comisarul european  va discuta cu partenerii moldoveni agenda bilaterală între UE și Republica Moldova, starea reformelor în Moldova, beneficiile cooperării UE-Moldova

Štefan Füle, Comisarul European pentru extindere și politica de vecinătate, va participa în cea de-a cincea ședință a Forului societății civile a Parteneriatului Estic, organizată la Chișinău în perioada 4-5 octombrie


"UE susține devotat ideea avansării Parteneriatului Estic și întreprinde eforturi pentru ca Summitul apropiat al Parteneriatului Estic de la Vilnius să fie un progres major. Procesul asocierii politice și integrării economice a țărilor partenere cu UE necesită implicarea și susținerea mai intensă din partea societății civile. Astfel, UE încurajează guvernele țărilor partenere să continue și să dezvolte ulterior cooperarea și dialogul structurat cu societatea civilă”, a remarcat Comisarul Füle înainte de plecare spre Moldova.

În cursul vizitei Comisarul european  va discuta cu partenerii moldoveni chestiile ce țin de agenda bilaterală între UE și Republica Moldova, starea reformelor în Moldova, beneficiile cooperării UE-Moldova, precum și parafarea Acordului de Asociere între UE și Republica Moldova, prevăzută pentru Summitul de la Vilnius în noiembrie 2013. El se va întâlni cu Președintele Nicolae Timofti, Premierul Iurie Leancă, Ministrul Afacerilor Externe Natalia
Gherman și cu reprezentanții partidelor politice.

(VIDEO) Briefing susținut de Iurie Leancă și Ștefan Füle, Comisarul european pentru extindere și politică de vecinătateEforturile Republicii Moldova de a aplica valorile Uniunii Europene fac ca această țară să fie lider în Parteneriatul Estic

Declarația a fost făcută de Comisarul European pentru Extindere și Politică de Vecinătate în cadrul briefingului de presă susținut după întrevederea cu Premierul Iurie LEANCĂ. Oficialii au discutat despre evoluția agendei europene a Republicii Moldova, pre și post-Vilnius.

Premierul Iurie LEANCĂ a declarat că Republica Moldova și-a făcut alegerea de a deveni o țară europeană încă în anul 2009. „Avem timp să convingem cetățenii că această alegere este una corectă, care le va aduce doar o viață mai bună", a spus șeful Guvernului de la Chișinău.

La rândul său, Stefan FULE a reiterat semnarea în anul viitor a Acordului de Asociere, care va fi parafat la Summitul din noiembrie de la Vilnius. Oficialul european a precizat că acest pas va însemna beneficii pentru toți locuitorii din Republica Moldova.

„Când zic beneficii mă refer la cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului, care derivă atât din Acordul de Asociere, cât și din liberalizarea regimului de vize. Vorbesc despre exporturi extinse, locuri de muncă, adică sunt beneficii ce vor urma imediat după Acordul de Liber Schimb", a precizat  Stefan FULE.

Comisarul european a declarat că Republica Moldova are toate șansele să obțină regimul liberalizat de vize cu UE dacă raportul misiunii, care se va afla la mijlocul lunii octombrie în Chișinău, va fi unul clar și pozitiv. Oficialul de la Bruxelles a subliniat că dacă asta se va întâmpla, atunci Comisia Europeană va recomanda Parlamentului European să scoată vizele.

Stefan FULE a mai declarat că parafarea și semnarea acestor acorduri nu înseamnă că Republica Moldova va trebui să renunțe la piața din Est. Înaltul oficial a mai afirmat că UE își va mări fondurile pentru țara noastră dacă Chișinăul va desfășura în continuare reformele pentru consolidarea instituțiilor democratice, lupta cu corupția și crearea unui climat de afaceri favorabil.

 Premierul Iurie LEANCĂ a mulțumit pentru sprijinul acordat țării noastre de către Uniunea Europeană, subliniind că valorificarea deplină a asistenței financiare în procesul de reformare ajustată standardelor europene este o altă prioritate a Guvernului. În context, s-a menționat că UE va aplica principiul „mai mult pentru mai mult" ca supliment la suportul direct bugetului, deoarece Republica Moldova a îndeplinit condițiile pentru obținerea acestei asistențe.

întrevedere cu Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti

Șeful statului a salutat prezența la Chișinău a oficialului european în preajma Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius.

„Vom implementa reformele asumate în cadrul programului Parteneriatului Estic, în pofida rezistenței forțelor din interiorul și din exteriorul țării față de politica de apropiere de Uniunea Europeană. Autoritățile de la Chișinău dispun de voință politică pentru realizarea obiectivelor propuse”, a spus președintele țării.

Comisarul european a declarat, la rândul său, că reformarea justiției și combaterea corupției reprezintă testul principal pentru autoritățile de la Chișinău în procesul de aliniere la standardele comunitare. „Nu dorim să auzim doar declarații de intenții. Reformele trebuie să producă rezultate. Viitorul Republicii Moldova nu poate fi lăsat la cheremul unor funcționari care sfidează legea”, a spus Štefan Füle.

Oficialul european și-a exprimat nedumerirea în legătură cu unele decizii recente ale Curții Constituționale. „Comisia de la Veneția ar putea contribui cu soluții la reformarea acestei instanțe”, a notat Štefan Füle.

Comisarul European, care va participa la Chișinău la lucrările Forumului Societății Civile în cadrul Parteneriatului Estic, a subliniat importanța afirmării activismului civic al cetățenilor, ca un element de consolidare a democrației.


Informaţii suplimentare


 
Acordul de Asociere

TEXTUL Acordului de Asociere UE - RM

Monitor Oficial, 18.07.2014, Nr. 185-199 

Jurnal Oficial al UE
L 260, 30.8.2014,
p. 4-738


AGENDA de Asociere

GHIDUL AA
Ghid succint al AA
Ghidul AA/ZLSAC
Ghid ZLSAC
Prevederile AA: Ghid

AA - Mituri şi fapte
 
NEGOCIERILE

PARAFAREA (29.11.2013)
SEMNAREA (27.06.2014)

RATIFICAREA

Aplicarea cu titlu provizoriu (1.09.2014)

Intrarea în vigoare
1.07.2016

 

IMPLEMENTAREA 2014-2016

Planul naţional de acţiuni
MO, 10.10.2014
actualizat MO., 12.10.2015

Programul legislativ de realizare a angajamentelor de transpunere asumate în cadrul i 2015–2016
MO 04.09.2015

MONITORIZARE

Raporul de Progres
01.2016
Raportul Guvernului
Raportul Euromonitor
Raportul IPRE
Modulul Agora
 
BENEFICIIELE Beneficiile  AA UE - RM
 
NOUTĂŢI DOCUMENTE
Vizitele oficialilor UE

26.09.2016 -Vizita Comisaului European pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn
06.11.2014


22-23.10.201
5 -Vizita Comisarului  european pentru comerţ, Cecilia Malmström


27-28.04.2015
-Vizita Preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk

 

 
Arhiva
27.08.2014

Vizita Comisarului European pentru pentru energie, Günther Oettinger,
cu ocazia inaugurării gazoductului Iaşi-Ungheni


20-21.07.2014
Vizita Comisarului European pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor, Tonio Borg

19-20.06.2014 Vizita Vicepreşedintelui Comisiei Europene, Comisarului UE pentru Transport, Siim Kallas

Vizita Preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso

12.06.2014
Conferința privind investițiile In RM
29.11.2012

22-23.05.2014
Comisarul European  pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș
Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom13.05.2014 - Vizita Preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy

06-07.02.2014 
Vizita oficiala a Presedintelui BERD -  Suma Chakrabarti si al Presedintelui BEI - Werner Boyer


23.01.2014
Vizita Comisarilor Europeni Dacian Cioloş şi Stefan  Fule
cu ocazia Conferinţei Miniştrilor Agriculturii din statele Parteneriatul Estic şi ale UE

01/09/2014 Vizita  comisarului european Stefan Fule
11-12.10.2013
Vizita Comisarului European pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş
3-5.10.2013
Vizita Comisaului european pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan  Fule
18.05.2013 Vizita comisarului european Stefan Fule cu ocazia Zilei Europei
09.07.2013 Vizita Înaltului reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate,
vicepreşedintele Comisiei Europene, Catherine Ashton

27.02.2012 -Vizita Comisarului  UE pentru comerț, Karel De Gucht

Vizitele oficialilor CoE
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida