Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
18.09.2013
Vizita Preşedintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei la Chişinău
Jean-Claude Mignon, Preşedintele APCE efectuează o vizită de lucru în Republica Moldova în perioada 17-20 septembrie 2013.

La 17 septembrie, oficialul european a avut întrevederi cu Preşedintele Parlamentului RM, cu lederii partidelor care formează Alianţa de Integrare Europeană, dar şi cu lideri ai partidelor din opoziţie.

La 18 septembrie, ora 09.00 Preşedintele APCE a susţinut un briefing comun cu Speakerul Igor Corman. Potrivit preşedintelui Parlamentului, Igor Corman, discuţiile au vizat trei subiecte principale: "agenda europeană a R. Moldova şi cooperarea cu Consiliul Europei; cooperarea cu Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei şi aspectele care se referă la soluţionarea conflictului transnistrean".

Oficialul european a menţionat că semnarea Acordului de liberalizare a regimului de vize este  demult râvnită de Republica Moldova şi aceasta ar fi o dovadă a încrederii pe care UE o acordă ţării noastre.

Jean-Claude Mignon a afirmat că APCE susţine întru totul demersul european al Republicii Moldova şi este sigur că ţara noastră ar trebui să semneze la Vilnius, în timpul Summit-ului Parteneriatului Estic, un Acord de Asociere cui Uniunea Europeană.  În opinia sa, Acordul de Asociere RM-UE este unul reciproc avantajos şi, în genere, astfel de acorduri reprezintă o importanţă deosebită pentru ţările din regiune.

Potrivit Preşedintelui APCE curând va fi examinat raportul Comisiei de monitorizare a APCE privind onorarea angajamentelor asumate de către RM în 1995 la momentul aderării la CE. Asemenea rapoarte privind situaţia din ţările membre se elaborează la fiecare doi ani. După cum a menţionat dl Mignon o mare parte din angajamentele asumate Republica Moldova le-a onorat deja, iar raportul se va referi la cea ce a mai rămas de realizat.

Preşedintele Parlamentului RM, Igor Corman, a apreciat susţinerea pe care CE o acordă Republicii Moldova în ceea ce ţine de promovarea standardelor privind alegerile libere şi corecte, reforma sistemului judiciar, combaterea corupţiei şi criminalitatea informatică.

De asemenea, el a apreciat rolul important pe care-l joacă CE în soluţionarea conflictului transnistrean şi a reieterat disponibilitatea Parlamentului de la Chişinău de a se implica în rezolvarea acestei probleme, folosind filiera parlamentară.

 

Preşedintele APCE, Jean-Claude Mignon, a avut o întrevedere cu Viceprim-ministrul Republicii Moldova, Eugen CARPOV, în cadrul căreia au fost abordate principalele aspecte ce ţin de reglementarea conflictului transnistrean, fiind trecute în revistă principalele realizări şi provocări ale anului 2013 şi perspectivele procesului de soluţionare a conflictului.

În acest context, dl Eugen Carpov a ţinut să îi mulţumească dlui Jean-Claude Mignon pentru suportul Consiliului Europei şi altor instituţii europene în procesul de integrare europeană a ţării noastre, dar şi în soluţionarea conflictului transnistrean. Viceprim-ministrul a specificat că este necesar de menţinut şi de consolidat dialogul la nivelul grupurilor de lucru, al negociatorilor politici, inclusiv şi dintre Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă şi liderul transnistrean, Evghenii Şevciuk.

Preşedintele APCE, Jean-Claude Mignon, a reiterat susţinerea acordată Chişinăului în vederea soluţionării conflictului transnistrean, confirmând că forul european susţine plenar soluţionarea problemei transnistrene în baza respectului suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în cadrul frontierelor internaţional recunoscute.

Miercuri, 18 septembrie, la ora 16.00, Preşedintele APCE a susţinut o conferinţă de presă.În seara zilei de 18 septembrie, Preşedintele APCE a avut o întrevedere cu Prim-ministrul RM, dl Leancă. Discuţia s-a axat pe agenda europeană a Republicii Moldova şi priorităţile de modernizare şi democratizare a ţării noastre.

Prim-ministrul a menţionat importanţa parteneriatului Republicii Moldova cu Consiliul Europei şi a reiterat obiectivul principal în acest dialog - încheierea monitorizării Republicii Moldova şi trecerea la post-monitorizare.

Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Jean-Claude MIGNON, a confirmat disponibilitatea tuturor structurilor CoE, specializate în diverse domenii, de a oferi asistenţa şi expertiza necesară în vederea accelerării reformelor şi înregistrării unui progres real în dezvoltarea Republicii Moldova.

Un subiect aparte l-a constituit reglementarea transnistreană. În context, oficialul european l-a asigurat pe Premierul moldovean de susţinerea deplină din partea CoE şi a subliniat că forul european pledează pentru soluţionarea problemei transnistrene în baza suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internaţional.

De asemenea, oficialii s-au referit la Raportul APCE privind Republica Moldova şi la Raportul privind bilanţul cooperării dintre Republica Moldova şi Consiliul Europei în perioada iunie 2011 - iulie 2013. În context, Premierul a subliniat importanţa asistenţei CoE pentru țara noastră şi relevanţa programelor comune, ce contribuie la consolidarea reformelor democratice în Republica Moldova. Iurie LEANCĂ a menţionat că ţara noastră mizează în continuare pe suportul APCE pentru derularea reformelor şi trecerea la dialogul de post-monitorizare cu Consiliul Europei.

La 2 octombrie 2013, în cadrul sesiunii de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei urmează a fi adoptată Rezoluţia cu privire la onorarea angajamentele asumate de Moldova faţă de Consiliul Europei, proiectul căreia a fost adoptat de către Comisia de monitorizare a APCE, la 6 septembrie, la Paris în baza îRaportului elaborat de coraportorii APCE pentru Republica Moldova Ms Lise CHRISTOFFERSEN (Norvegia, SOC) şi Mr Piotr WACH (Polonia, EPP/CD).

Informaţii suplimentare
Acordul de Asociere

TEXTUL Acordului de Asociere UE - RM

Monitor Oficial, 18.07.2014, Nr. 185-199 

Jurnal Oficial al UE
L 260, 30.8.2014,
p. 4-738


AGENDA de Asociere

GHIDUL AA
Ghid succint al AA
Ghidul AA/ZLSAC
Ghid ZLSAC
Prevederile AA: Ghid

AA - Mituri şi fapte
 
NEGOCIERILE

PARAFAREA (29.11.2013)
SEMNAREA (27.06.2014)

RATIFICAREA

Aplicarea cu titlu provizoriu (1.09.2014)

Intrarea în vigoare
1.07.2016

 

IMPLEMENTAREA 2014-2016

Planul naţional de acţiuni
MO, 10.10.2014
actualizat MO., 12.10.2015

Programul legislativ de realizare a angajamentelor de transpunere asumate în cadrul i 2015–2016
MO 04.09.2015

MONITORIZARE

Raporul de Progres
01.2016
Raportul Guvernului
Raportul Euromonitor
Raportul IPRE
Modulul Agora
 
BENEFICIIELE Beneficiile  AA UE - RM
 
NOUTĂŢI DOCUMENTE
Vizitele oficialilor UE

26.09.2016 -Vizita Comisaului European pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn
06.11.2014


22-23.10.201
5 -Vizita Comisarului  european pentru comerţ, Cecilia Malmström


27-28.04.2015
-Vizita Preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk

 

 
Arhiva
27.08.2014

Vizita Comisarului European pentru pentru energie, Günther Oettinger,
cu ocazia inaugurării gazoductului Iaşi-Ungheni


20-21.07.2014
Vizita Comisarului European pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor, Tonio Borg

19-20.06.2014 Vizita Vicepreşedintelui Comisiei Europene, Comisarului UE pentru Transport, Siim Kallas

Vizita Preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso

12.06.2014
Conferința privind investițiile In RM
29.11.2012

22-23.05.2014
Comisarul European  pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș
Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom13.05.2014 - Vizita Preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy

06-07.02.2014 
Vizita oficiala a Presedintelui BERD -  Suma Chakrabarti si al Presedintelui BEI - Werner Boyer


23.01.2014
Vizita Comisarilor Europeni Dacian Cioloş şi Stefan  Fule
cu ocazia Conferinţei Miniştrilor Agriculturii din statele Parteneriatul Estic şi ale UE

01/09/2014 Vizita  comisarului european Stefan Fule
11-12.10.2013
Vizita Comisarului European pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş
3-5.10.2013
Vizita Comisaului european pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan  Fule
18.05.2013 Vizita comisarului european Stefan Fule cu ocazia Zilei Europei
09.07.2013 Vizita Înaltului reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate,
vicepreşedintele Comisiei Europene, Catherine Ashton

27.02.2012 -Vizita Comisarului  UE pentru comerț, Karel De Gucht

Vizitele oficialilor CoE
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida