Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
17.12.2012
Vizita Preşedintelui APCE în Moldova
Președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Jean-Claude Mignon, se află, în perioada 17-20 decembrie 2012, într-o vizită de lucru în Republica Moldova.
Vizita înaltului oficial european are drept scop stimularea climatului de încredere între cele două maluri ale Nistrului, favorabil soluționării conflictului transnistrean, facilitarea dialogului între Parlamentul Republicii Moldova și așa-numitul soviet suprem de la Tiraspol, precum și documentarea vizavi de implementarea reformelor și nivelul de avansare a Republicii Moldova pe calea integrării europene.
 
La 18 decembrie 2012 Jean-Claude Mignon a avut o întrevedere cu Marian Lupu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova. În cadrul dialogului au fost discutate perspectivele reglementării transnistrene, în special consolidarea încrederii între cele două maluri ale Nistrului şi iniţierea dialogului între deputaţii Parlamentului Republicii Moldova şi aşa-numitul soviet suprem de la Tiraspol, precum şi implementarea reformelor, nivelul de avansare a Republicii Moldova pe calea integrării europene.

La 18 decembrie dl Mignon a întreprins o vizită în Transnistria. Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Jean-Claude Mignon, a declarat, la Tiraspol, că soluţionarea diferendului transnistrean trebuie să se realizeze în baza instrumentelor de care dispune înaltul for European. „Una din sarcinile noastre de bază este identificarea unei soluţii clare de soluţionare a diferendului transnistrean, prin intermediul instrumentelor de care dispune Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei în ceea ce priveşte conflictele îngheţate”, a declarat Mignon, la Tiraspol. Președintele APCE a invitat deputații Sovietului Suprem de la Tiraspol la discuții cu deputații Parlamentului Republicii Moldova, la Strasburg.

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut o întrevedere, la 19 decembrie, cu preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Jean-Claude Mignon.
Cei doi oficiali au discutat despre necesitatea implementării în țara noastră a unui șir de reforme, între care cea care vizează justiția, pentru ca Republica Moldova să poată trece de la etapa de monitorizare de către Consiliul Europei la cea de post-monitorizare și să avanseze pe calea integrării în Uniunea Europeană.

Jean-Claude Mignon l-a asigurat pe șeful statului că structurile europene sunt determinate să sprijine pe toate căile Republica Moldova în vederea rezolvării problemelor cu care se confruntă țara noastră, între care a evidențiat conflictul transnistrean. „Uniunea Europeană trebuie să devină atractivă pentru cetățenii moldoveni de pe cele două maluri ale Nistrului”, a declarat președintele APCE.

Oficialul european a spus că a avut sau și-a programat discuții pe această temă cu oficiali ai OSCE, din Statele Unite, Rusia, România și Ucraina. Jean-Claude Mignon s-a arătat încrezător că poate fi identificată o soluție pentru conflictul transnistrean pe căi diplomatice, inclusiv prin intermediul negocierilor în formatul 5+2.

Președintele Timofti a declarat la acest subiect că autoritățile de la Chișinău sunt deschise oricăror discuții care ar duce la apropierea populației de pe cele două maluri ale Nistrului și la găsirea unei soluții politice pentru diferendul transnistrean. Șeful statului a consimțit că Republica Moldova are nevoie în acest sens de sprijinul partenerilor săi occidentali și i-a mulțumit președintelui APCE pentru implicarea sa în această problemă.

La 19 decembrie Jean-Claude Mignon a avut o întrevedere cu Viceprim-ministrul Republicii Moldova, Eugen Carpov, În cadrul întrevederii oficialii au abordat principalele aspecte ce ţin de reglementarea conflictului transnistrean, fiind trecute în revistă principalele realizări ale anului 2012 în procesul de soluţionare a conflictului, precum şi rezultatele celor 5 runde de negocieri în formatul "5+2" care au avut loc în acest an. O temă distinctă în cadrul discuţiilor a fost dedicată progreselor atinse anul acesta în complexul măsurilor de consolidare a încrederii între Chişinău şi Tiraspol. În acest sens, Viceprim-ministrul E. Carpov a specificat că la moment cele mai multe probleme se atestă la nivel economic, iar pentru ca acestea să fie depăşite, Chişinăul a propus Tiraspolului crearea unui „spaţiu economic unic", în cadrul căruia ar funcţiona aceleaşi reguli şi standarde. Totodată, dl Carpov a explicat că această formulă ar permite înlăturarea decalajelor şi disensiunilor existente pe anumite paliere între Chişinău şi Tiraspol.

La rândul său, Preşedintele APCE, Jean-Claude Mignon, şi-a manifestat interesul sporit pentru rezolvarea diferendului transnistrean, soluţionarea conflictelor îngheţate din Europa rămânând a fi printre priorităţile majore ale mandatului său. Preşedintele APCE a confirmat că forul european susţine plenar soluţionarea problemei transnistrene în baza respectului suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Totodată, Jean-Claude Mignon s-a referit la recenta sa invitaţie adresată reprezentanţilor Parlamentului Republicii Moldova şi partenerilor de la Tiraspol de a efectua o vizită comună la Strasbourg pentru a iniţia un dialog. Referindu-se la această propunere, Eugen Carpov a declarat: „Diversificarea canalelor de dialog şi a contactelor între Chişinău şi Tiraspol a fost întotdeauna o prioritate pentru Guvernul Republicii Moldova, iată de ce considerăm iniţiativa propusă drept una utilă, care merită a fi explorată şi valorificată la capacitate maximă".

Totodată, oficialul a manifestat speranţa că Ucraina va continua să joace şi în anul 2013 un rol constructiv şi pro-activ în contextul preluării Preşedinţiei OSCE. De asemenea, dânsul a dat asigurări că Consiliul Europei şi Uniunea Europeană rămân a fi parteneri fideli ai Moldovei, iar statul nostru la rândul său trebuie să dea dovadă de multă fermitate, abnegaţie şi responsabilitate în calea avansării în UE şi reintegrării ţării. „În ultimul timp asistăm la unele procese dinamice şi declaraţii din partea unor personalităţi ale marilor cancelarii europene, care vin să demonstreze angajamentul veritabil al instituţiilor europene, dar şi că Republica Moldova urmează angajamentele şi reformele pentru a se integra în familia statelor UE" , a declarat Preşedintele APCE.

La 19 decembrie Jean-Claude Mignon a avut o întrevedere cu Prim-ministrul Vlad Filat

Vlad FILAT a mulțumit Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și personal Președintelui Jean-Claude MIGNON pentru implicare în procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

În alt context, Premierul s-a exprimat pentru avansarea Republicii Moldova de la etapa de monitorizare a CE la cea de post-monitorizare.

La rîndul său, Jean-Claude MIGNON a declarat că APCE urmărește îndeaproape mersul reformelor în Republica Moldova.

„Sîntem atenți la reformele care au loc în Republica Moldova, inclusiv la reforma judiciară. Consider că țara Dumneavoastră este în măsură să-și îndeplinească angajamentele pe care și le-a asumat. Sînt convins că sînteți pe o cale bună, iar aceste cuvinte sînt pline de sinceritate”, a afirmat Jean-Claude MIGNON.

Președintele APCE și-a exprimat convingerea că țara noastră va trece la etapa de post-monitorizare și a menționat că va urmări ca acest raport să fie luat în considerare inclusiv de către Comisia Europeană.

Jean-Claude MIGNON a afirmat că APCE va interveni pe dimensiunea parlamentară a reglementării conflictului transnistrean și și-a exprimat disponibilitatea de a începe discuţiile în acest sens cu unii participanţi la formatul 5+2.

În aceiași ordine de idei, Președintele APCE a salutat faptul că atît Cancelarul german Angela MERKEL, cît și Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel BARROSO și-au exprimat disponibilitatea de a oferi asistență Republicii Moldova în procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

Jean-Claude Mignon se va întîlni, de asemenea, cu reprezentanții fracțiunilor din cadrul Alianței pentru Integrare Europeană, ai fracțiunii PCRM, cu Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti .

În ziua de joi, 20 decembrie 2010, Jean-Claude Mignon a rostit un discurs în ședința plenară a Parlamentului Republicii Moldova şi a răspuns la întrebările deputeţilor moldoveni.
  
În aceeași zi, Marian Lupu și Jean-Claude Mignon vor susține, la Palatul Republicii, o conferință de presă.


Programul vizitei mai prevede o întrevedere a oficialului european cu Iurie Leancă, viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene,

Informaţii suplimentare
 
Acordul de Asociere

TEXTUL Acordului de Asociere UE - RM

Monitor Oficial, 18.07.2014, Nr. 185-199 

Jurnal Oficial al UE
L 260, 30.8.2014,
p. 4-738


AGENDA de Asociere

GHIDUL AA
Ghid succint al AA
Ghidul AA/ZLSAC
Ghid ZLSAC
Prevederile AA: Ghid

AA - Mituri şi fapte
 
NEGOCIERILE

PARAFAREA (29.11.2013)
SEMNAREA (27.06.2014)

RATIFICAREA

Aplicarea cu titlu provizoriu (1.09.2014)

Intrarea în vigoare
1.07.2016

 

IMPLEMENTAREA 2014-2016

Planul naţional de acţiuni
MO, 10.10.2014
actualizat MO., 12.10.2015

Programul legislativ de realizare a angajamentelor de transpunere asumate în cadrul i 2015–2016
MO 04.09.2015

MONITORIZARE

Raporul de Progres
01.2016
Raportul Guvernului
Raportul Euromonitor
Raportul IPRE
Modulul Agora
 
BENEFICIIELE Beneficiile  AA UE - RM
 
NOUTĂŢI DOCUMENTE
Vizitele oficialilor UE

26.09.2016 -Vizita Comisaului European pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn
06.11.2014


22-23.10.201
5 -Vizita Comisarului  european pentru comerţ, Cecilia Malmström


27-28.04.2015
-Vizita Preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk

 

 
Arhiva
27.08.2014

Vizita Comisarului European pentru pentru energie, Günther Oettinger,
cu ocazia inaugurării gazoductului Iaşi-Ungheni


20-21.07.2014
Vizita Comisarului European pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor, Tonio Borg

19-20.06.2014 Vizita Vicepreşedintelui Comisiei Europene, Comisarului UE pentru Transport, Siim Kallas

Vizita Preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso

12.06.2014
Conferința privind investițiile In RM
29.11.2012

22-23.05.2014
Comisarul European  pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș
Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom13.05.2014 - Vizita Preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy

06-07.02.2014 
Vizita oficiala a Presedintelui BERD -  Suma Chakrabarti si al Presedintelui BEI - Werner Boyer


23.01.2014
Vizita Comisarilor Europeni Dacian Cioloş şi Stefan  Fule
cu ocazia Conferinţei Miniştrilor Agriculturii din statele Parteneriatul Estic şi ale UE

01/09/2014 Vizita  comisarului european Stefan Fule
11-12.10.2013
Vizita Comisarului European pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş
3-5.10.2013
Vizita Comisaului european pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan  Fule
18.05.2013 Vizita comisarului european Stefan Fule cu ocazia Zilei Europei
09.07.2013 Vizita Înaltului reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate,
vicepreşedintele Comisiei Europene, Catherine Ashton

27.02.2012 -Vizita Comisarului  UE pentru comerț, Karel De Gucht

Vizitele oficialilor CoE
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida