Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
17.07.2014
Vizita Preşedintelui APCE la Chişinău
În perioada 16-18 iulie 2014, Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Anne Brasseur, s-a aflat într-o vizită la Chişinău.

Agenda vizitei dnei Brasseur în Republica Moldova a inclus întrevederi cu Preşedintele Parlamentului, Viceministrul Afacerilor externe şi integrării europene, şi Viceprim-ministrul responsabil de reintegrare. De asemenea, au fost prevăzute întrevederi cu delegaţia naţională la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Comisia parlamentară pentru afaceri juridice, numiri şi imunităţi, Preşedintele Partidului comuniştilor, şi cu membrii comunităţii diplomatice.

La încheierea vizitei oficiale în Republica Moldova, Preşedintele APCE, Anne Braseur, a apreciat determinarea ţării de a se conforma normelor Consiliului Europei, şi a încurajat autorităţile să urmeze procesul de reformă. Ea a atras atenţia asupra bunelor relaţii de cooperare  întreţinute cu Consiliul Europei, a menţionat îndeplinirea obligaţiilor delegaţiei RM faţă de APCE şi a încurajat-o să-şi continue activitatea sa excelentă.

În cadrul discursului în faţa Parlamentului Republicii Moldova, Dna Brasseur a pus în evidenţă măsurile importante întreprinse de ţară şi totodată a reamintit despre amploarea sarcinilor ce urmează a fi realizate.

« Republica Moldova trebuie să se ocupe serios de corupţie şi să garanteze independenţa justiţiei. Au fost lansate reforme încurajatoare, dar punerea lor în aplicare rămâne a fi o problemă majoră », a declarat ea. « Procedura de monitorizare a Adunării Parlamentare nu urmăreşte scopul de a blama sau a face de ruşine o ţară, dar de a o ajuta să ia toate măsurile necesare pentru a se conforma normelor Consiliului Europei », a adăugat oficialul european.

La 17 iulie 2014 - discursul Dnei Brasseur în faţa Parlamentului.


La 16 iulie 2014 Preşedintele APCE, Anne Brasseur, a avut o întrevedere cu Preşedintele RM, Igor Corman, în cadrul căreia a declarat că "Decizia Republicii Moldova de a semna Acordul de Asociere este una pozitivă și nu trebuie privită ca fiind îndreptată împotriva cuiva".

Oficialii au discutat despre cooperarea Republicii Moldova cu Consiliul Europei și Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, agenda legislativă, implementarea prevederilor Planului de acţiuni privind susţinerea reformelor democratice în Republica Moldova pentru 2013-2016, situația politică din țară și din regiune.

Igor Corman s-a referit la eforturile autorităților privind implementarea reformelor, menționând că până la finele sesiunii, Parlamentul va adopta un șir de acte legislative care vizează răspunderea disciplinară a judecătorilor, finanțarea partidelor politice și cota de reprezentare a femeilor în politică. „Eforturile noastre sunt orientate pe reforme, ceea ce ne v-a permite să trecem în faza de post-monitorizare din partea APCE, dar cel mai important să răspundem așteptărilor cetățenilor noștri”, a subliniat șeful Legislativului.

La rândul său, oficialul european a apreciat progresele înregistrate de Republica Moldova în ultimii ani, precizând că țara noastră va beneficia și în continuare de susținerea instituțiilor Consiliului Europei în procesul de democratizare. „De când a devenit membru al Consiliului Europei, Republica Moldova a înregistrat progrese uriașe în domeniul democratizării. Republica Moldova se află încă în procedură de monitorizare, adică mai are de avansat pentru a respecta în totalitate acele obligații și angajamente pe care și le-a asumat. CoE, APCE și Comisia de la Veneția este alături de Republica Moldova pentru a ajuta ca drepturile fiecărui cetățean să fie respectate”, a menționat Anne Brasseur.

Preşedintele APCE, Anne Brasseur, şi Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, au susţinut o conferinţă de presă comună miercuri, 16 iulie la ora 17.00 la reşedinţa de Stat, în “Sala Albă” (str. N.Iorga, 23).

(VIDEO) Conferință de presă susținută de peședintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, și președinta APCE, Anne Brasseur 

La 17 iulie Dna Brasseur se va deplasa în Transnistria.

26.06.2014

Vicespeakerul Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici, aflată la Strasbourg, în fruntea delegaţiei moldoveneşti la sesiunea de vară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), a avut o întrevedere cu Anne Brasseur, Președintele APCE. 

Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Anne Brasseur, a menționat în debutul întâlnirii sale cu Vicespeakerul Liliana Palihovici că a ținut neapărat să aibă această întrevedere din două motive-cheie: apropiata semnare a Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană și vizita pe care o va efectua la Chişinău la 9-11 iulie 2014.

„Semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană este unul dintre evenimentele cele mai importante de la obţinerea independenţei Republicii Moldova”, a afirmat Liliana Palihovici în discuţia sa cu Anne Brasseur, solicitând tuturor țărilor-membre UE susținere prin ratificarea acestui acord de către parlamentele naționale. „În același timp, pentru Republica Moldova este foarte importantă păstrarea unor relații bune cu Federația Rusă, Ucraina şi alte ţări din spațiul CSI, iar condiția principală pentru aceste relații este respectul reciproc”, a menţionat dna Palihovici. 

În dialogul său cu Vicespeakerul moldovean, Președintele APCE, Anne Brasseur, și-a manifestat interesul viu pentru apropiata sa vizită în Republica Moldova într-o perioadă atât de importantă pentru țara noastră.
 

Informaţii suplimentare

Întrevedere Vicepreşedinta Parlamentului Moldovei – Preşedinta APCE: pledoarie la Strasbourg pentru continuarea sprijinului acordat opţiunii europene a Republicii Moldova: Comunicat de presă / Parlamentul RM. - 26 iunie 2014.

Președinta APCE Anne Brasseur: Decizia Republicii Moldova de a semna Acordul de Asociere nu trebuie privită ca îndreptată împotriva cuiva: Comunicat de presă / Parlamentul RM. - 16 iulie 2014.
Preşedintele APCE a reamintit Republicii Moldova că procedura de monitorizare este menţinută în scopul de a acorda ajutor ţării: Comunicat de presă al APCE. - 18 iulie 2014 

 

Acordul de Asociere

TEXTUL Acordului de Asociere UE - RM

Monitor Oficial, 18.07.2014, Nr. 185-199 

Jurnal Oficial al UE
L 260, 30.8.2014,
p. 4-738


AGENDA de Asociere

GHIDUL AA
Ghid succint al AA
Ghidul AA/ZLSAC
Ghid ZLSAC
Prevederile AA: Ghid

AA - Mituri şi fapte
 
NEGOCIERILE

PARAFAREA (29.11.2013)
SEMNAREA (27.06.2014)

RATIFICAREA

Aplicarea cu titlu provizoriu (1.09.2014)

Intrarea în vigoare
1.07.2016

 

IMPLEMENTAREA 2014-2016

Planul naţional de acţiuni
MO, 10.10.2014
actualizat MO., 12.10.2015

Programul legislativ de realizare a angajamentelor de transpunere asumate în cadrul i 2015–2016
MO 04.09.2015

MONITORIZARE

Raporul de Progres
01.2016
Raportul Guvernului
Raportul Euromonitor
Raportul IPRE
Modulul Agora
 
BENEFICIIELE Beneficiile  AA UE - RM
 
NOUTĂŢI DOCUMENTE
Vizitele oficialilor UE

26.09.2016 -Vizita Comisaului European pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn
06.11.2014


22-23.10.201
5 -Vizita Comisarului  european pentru comerţ, Cecilia Malmström


27-28.04.2015
-Vizita Preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk

 

 
Arhiva
27.08.2014

Vizita Comisarului European pentru pentru energie, Günther Oettinger,
cu ocazia inaugurării gazoductului Iaşi-Ungheni


20-21.07.2014
Vizita Comisarului European pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor, Tonio Borg

19-20.06.2014 Vizita Vicepreşedintelui Comisiei Europene, Comisarului UE pentru Transport, Siim Kallas

Vizita Preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso

12.06.2014
Conferința privind investițiile In RM
29.11.2012

22-23.05.2014
Comisarul European  pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș
Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom13.05.2014 - Vizita Preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy

06-07.02.2014 
Vizita oficiala a Presedintelui BERD -  Suma Chakrabarti si al Presedintelui BEI - Werner Boyer


23.01.2014
Vizita Comisarilor Europeni Dacian Cioloş şi Stefan  Fule
cu ocazia Conferinţei Miniştrilor Agriculturii din statele Parteneriatul Estic şi ale UE

01/09/2014 Vizita  comisarului european Stefan Fule
11-12.10.2013
Vizita Comisarului European pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş
3-5.10.2013
Vizita Comisaului european pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan  Fule
18.05.2013 Vizita comisarului european Stefan Fule cu ocazia Zilei Europei
09.07.2013 Vizita Înaltului reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate,
vicepreşedintele Comisiei Europene, Catherine Ashton

27.02.2012 -Vizita Comisarului  UE pentru comerț, Karel De Gucht

Vizitele oficialilor CoE
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida