Harta site Contacte
Loading
Pagina Proiectului “Responsabilitate individuală şi cetăţenie activă” poate fi consultată în Compartimentul „Informare Europeană” al Portalului
13.05.2014
Vizita Preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy
Cuvinte cheie: herman van rompuy, vizite, ,
Acces: On-line
Agenda vizitei la Chișinău (13.05.2014)  a Președintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy,  include întrevederi cu Preşedintele RM, Nicolae Timofti, Prim-ministrul Iurie Leancă și cu Președintele Parlamentului, Igor Corman.
(VIDEO)


întrevedere cu Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti


Cei doi oficiali au făcut un schimb de opinii cu privire la modalitățile de consolidare a relațiilor de colaborare dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, precum și despre situația din regiune.

În cadrul discuției, șeful statului i-a mulțumit domnului Herman Van Rompuy pentru contribuția personală la avansarea procesului de integrare europeană a țării noastre.Președintele Nicolae Timofti a reconfirmat angajamentul ferm al Republicii Moldova, asumat față de partenerii occidentali, de continuare a reformelor în vederea ralierii la valorile și standardele comunitare.Nicolae Timofti a salutat abolirea vizelor pentru cetățenii moldoveni și și-a exprimat convingerea că semnarea Acordului de Asociere cu UE va constitui un pas decisiv pe calea integrării europene a Republicii Moldova.

Președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, s-a declarat impresionat de progresele obținute de autoritățile de la Chișinău în procesul de modernizare a țării. „Succesel remarcabile, obținute într-un răstimp foarte scurt, plasează Republica Moldova în fruntea țărilor Parteneriatului Estic”, a spus oficialul european.Herman Van Rompuy a subliniat importanța pe care guvernarea trebuie s-o acorde consolidării instituțiilor democratice, reformei justiției și intensificării luptei cu corupția.Oficialul european a spus că este necesar ca politicienii să explice cetățenilor care sunt beneficiile semnării de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu UE.

„Urmărim o campanie de dezinformare împotriva UE, declanșată de adversarii opțiunii europene a țărilor din Parteneriatul Estic. Nu văd, însă, cum s-ar putea face o comparație între opțiunea europeană și o alta. Uniunea Europeană deschide accesul Republicii Moldova către o piață de 500 de milioane de consumatori cu o mare putere de cumpărare. Produsul Intern Brut al Uniunii Europene este de 10 ori mai mare decât cel al statelor care vorbesc despre crearea unei Uniuni Euroasiatice”, a precizat Herman van Rompuy

întrevedere cu Prim-ministrul Iurie Leancă

Președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy i-a adresat Premierului Iurie Leancă invitaţia de a semna Acordul de Asociere, inclusiv Acordul de Liber Schimb, pe 27 iunie 2014, la Bruxelles, în cadrul unui summit extraordinar UE-RM. La ceremonia de semnare vor fi prezenţi liderii celor 28 de ţări membre ale UE.

De asemenea, oficialul european l-a invitat pe Iurie Leancă pe 29 mai la Aachen, Germania, pentru a ține un discurs la ceremonia de decernare a premiului Charlemagne.

La rândul său, Iurie Leancă i-a mulţumit lui Herman Van Rompuy pentru aceste invitaţii, pe care le-a calificat drept un semn de susţinere şi încurajare.


Statement
by President Herman Van Rompuy following hismeeting with Primer Minister Iurie Leanca

Speech by President Herman Van Rompuy at the Palace of the Republic, Chisinau, Moldova:

Declarațiile Prim-ministrului Iurie Leancă și ale Președintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, în cadrul conferinței de presă din 13 mai 2014, Chișinău

(VIDEO) Conferință de presă susținută de prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, și președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy
 

întrevedere cu Președintele Parlamentului Igor Corman

Cei doi oficiali au făcut un schimb de opinii cu privire la progresele înregistrate de Republica Moldova în procesul de apropiere de Uniunea Europeană. Președintele Parlamentului s-a referit la prioritățile legislative pentru perioada imediat următoare, în special la cele care țin de reformarea sectorului justiției, inclusiv a Procuraturii și combaterea corupției.

Igor Corman a exprimat mulțumiri înaltului oficial european pentru suportul acordat țării noastre și a reiterat determinarea fermă a Republicii Moldova de a avansa pe calea integrării europene.

„Acordul de Asociere reprezintă o bază solidă pentru viitorul Republicii Moldova”, a menționat șeful Legislativului, salutând decizia Consiliului European de a semna Acordul de Asociere, inclusiv cel de comerț liber pe 27 iunie 2014, în cadrul unui Summit al UE, care va fi organizat la Bruxelles.

Un alt subiect abordat în cadrul discuțiilor a vizat situația din regiune. „Stabilitatea Republicii Moldova depinde de stabilitatea în regiune și de menținerea unor relații prietenoase cu țările vecine”, a menționat oficialul european.

Președintele Consiliului European a ținut un discurs la Palatul Republicii, în fața a 400 de persoane: primele persoane în stat, politicieni, ambasadori, istorici, experți independenți, oameni de cultură și alții.


 

Informaţii suplimentare
Acordul de Asociere

TEXTUL Acordului de Asociere UE - RM

Monitor Oficial, 18.07.2014, Nr. 185-199 

Jurnal Oficial al UE
L 260, 30.8.2014,
p. 4-738


AGENDA de Asociere

GHIDUL AA
Ghid succint al AA
Ghidul AA/ZLSAC
Ghid ZLSAC
Prevederile AA: Ghid

AA - Mituri şi fapte
 
NEGOCIERILE

PARAFAREA (29.11.2013)
SEMNAREA (27.06.2014)

RATIFICAREA

Aplicarea cu titlu provizoriu (1.09.2014)

Intrarea în vigoare
1.07.2016

 

IMPLEMENTAREA 2014-2016

Planul naţional de acţiuni
MO, 10.10.2014
actualizat MO., 12.10.2015

Programul legislativ de realizare a angajamentelor de transpunere asumate în cadrul i 2015–2016
MO 04.09.2015

MONITORIZARE

Raporul de Progres
01.2016
Raportul Guvernului
Raportul Euromonitor
Raportul IPRE
Modulul Agora
 
BENEFICIIELE Beneficiile  AA UE - RM
 
NOUTĂŢI DOCUMENTE
Vizitele oficialilor UE

26.09.2016 -Vizita Comisaului European pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn
06.11.2014


22-23.10.201
5 -Vizita Comisarului  european pentru comerţ, Cecilia Malmström


27-28.04.2015
-Vizita Preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk

 

 
Arhiva
27.08.2014

Vizita Comisarului European pentru pentru energie, Günther Oettinger,
cu ocazia inaugurării gazoductului Iaşi-Ungheni


20-21.07.2014
Vizita Comisarului European pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor, Tonio Borg

19-20.06.2014 Vizita Vicepreşedintelui Comisiei Europene, Comisarului UE pentru Transport, Siim Kallas

Vizita Preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso

12.06.2014
Conferința privind investițiile In RM
29.11.2012

22-23.05.2014
Comisarul European  pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș
Comisarul European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom13.05.2014 - Vizita Preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy

06-07.02.2014 
Vizita oficiala a Presedintelui BERD -  Suma Chakrabarti si al Presedintelui BEI - Werner Boyer


23.01.2014
Vizita Comisarilor Europeni Dacian Cioloş şi Stefan  Fule
cu ocazia Conferinţei Miniştrilor Agriculturii din statele Parteneriatul Estic şi ale UE

01/09/2014 Vizita  comisarului european Stefan Fule
11-12.10.2013
Vizita Comisarului European pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş
3-5.10.2013
Vizita Comisaului european pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan  Fule
18.05.2013 Vizita comisarului european Stefan Fule cu ocazia Zilei Europei
09.07.2013 Vizita Înaltului reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate,
vicepreşedintele Comisiei Europene, Catherine Ashton

27.02.2012 -Vizita Comisarului  UE pentru comerț, Karel De Gucht

Vizitele oficialilor CoE
©2011, Moldova Europeana
DQ Team
Menţinerea portalului în perioada 2014-2015 a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA
Portalul a fost realizat de Centru de Resurse "DIALOG-PRO" cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Guvernului Suediei sau Sida